Fusionant el Cinema i l’Antropologia

Casualitats de la vida, vaig començar a estudiar cinema i antropologia el mateix any sense saber que aquestes dues disciplines van néixer a la vegada, a finals del segle XIX, moment en que prenia força la idea d’explorar i “emmagatzemar” el món. Quan l’art (visual) i la recerca (antropològica, etnogràfica) es fusionen sorgeix un camp apassionant ple de possibilitats. La meva experiència en aquesta fusió és la que us presento amb els exemples d’aquests tres treballs.

Begues, maleïda la guerra

Aquest és el títol del que va ser el primer tast de treball audiovisual on s’usava la dimensió audiovisual com a tècnica de recerca. Hi vaig poder participar entrevistant una trentena de persones grans del poble on explicaven les seves vivències durant la guerra civil a Begues així com també altres aspectes relacionats amb els canvis del poble els últims setanta anys. L’empresa Sabem.com va realitzar el treball audiovisual i del prop de 60 hores de material en van sortir tres documentals. En el que vaig participar més intensament va ser en el primer, el que tractava de la guerra civil. Recomano un visionat per a conèixer de primera mà com es va viure la guerra civil a Begues; unes vivències fàcilment extensibles, penso, a altres pobles de l’estat.

Els Homes de la Primavera

cc
Al cap d’uns anys vaig dirigir, ja havent acabat els estudis de cinema i iniciat en el camp de l’antropologia, un llargmetratge documental: Els Homes de la Primavera, sobre el Cor de Caramelles de Begues. El projecte va comptar amb el finançament de l’Institut Ramon Muntaner, l’Ajuntament de Begues i 86 mecenes a Verkami. Volia provar això de fer cinema i antropologia a la vegada (ara que curso l’assignatura Antropologia Visual me n’adono que aquestes dues disciplines es troben tant sovint!). Se’ns dubte amb aquest projecte, que vam estrenar el 2015, vaig aprendre una infinitat de coses i per al moment ha esdevingut per a mi la principal font de coneixement cinematogràfic pràctic i una primera experiència en el treball de camp etnogràfic. Vaig aprofitar el projecte per a realitzar un parell de treballs a la universitat sobre el tema. A l’assignatura Antropologia i  Feminisme vaig abordar el tractament de la qüestió de gènere tant en el muntatge final com en el procés de decisió del que es va filmar i el que no i l’experiència etnogràfica em va servir per a avaluar-me també de l’assignatura Taller d’Etnografia. Tot plegat, un projecte que ha ocupat bonament 2 anys intensos en l’endinsament per aquestes disciplines.

Nou projecte: documental sobre la caça

caçadors
Aquest curs he iniciat dues matèries molt interessants: Tècniques d’Investigació i Antropologia Visual. Amb la segona, descobreixo que m’apassiona connectar neurones criades en el cinema amb les que ho han fet en l’antropologia. I gaudeixo més i millor amb el cinema etnogràfic i amb l’antropologia que ens parla de l’art i de les imatges. Amb la primera, hem de realitzar un treball de camp exhaustiu que compleixi amb un rigor important les premisses i directrius que aquesta tècnica requereix. No acabava de trobar un tema que m’atragués. La professora en va proposar diversos per a donar-nos idees. Va comentar que el tema dels grups de caçadors estava poc estudiat. A mi se’m va encendre una llumeta: a Begues hi ha un grup de caçadors! A la vegada, a classe d’Antropologia Visual, buscàvem tema per al treball corresponent. També se’m va encendre una llumeta: filmaré els caçadors! Sorgeix novament l’oportunitat de lligar les dues disciplines, amb una mica més d’experiència i aprofitant l’oportunitat de tenir un seguiment acadèmic del projecte. Ara, tot just fa dues setmanes que he fet 3 incursions en el camp d’estudi, dos dels quals ja he portat la càmera. La idea, a dia d’avui, és fer un film d’uns 30 minuts.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s