Próximamente en cines

El passat 21 d’octubre participava per primera vegada a la meva vida en una jornada de caça del porc senglar acompanyant, com a observador sense càmera, als caçadors membres de la Societat de Caçadors de Begues. A dia d’avui ja són dotze les batudes en les que he participat, onze de les quals han estat filmades. L’última, aquest dissabte passat, 20 de gener.

Fotogrames d’alguns moments filmats

Tenint en compte que una jornada de caça pot durar, entre preparatius i dinars posteriors, ben bé 9 o 10 hores, moltes són les coses viscudes (i el material enregistrat): descobertes de nous racons de l’entorn natural de Begues, coneixements apresos, experiències desconegudes viscudes amb intensitat, noves relacions humanes, bons dinars, històries compartides, etc… És amb tot aquest material amb el que preparo el proper documental. Serà una pel·lícula que mostrarà, a través de la meva experiència personal, un recull dels diferents moments que he pogut caçar amb la càmera.

Com comentava al post «És mentida», serà un documental que estarà fet a través de la meva mirada i, per tant, subjectiu -en el sentit positiu del terme-. No estic inventant res nou; el gènere de documental etnogràfic ja fa 100 anys que existeix i la bibliografia al respecte és tant extensa com la d’altres camps de coneixement. Tot plegat és un exercici (literal) de posada en pràctica d’allò que estic aprenent de la disciplina. Per a concretar el tema de la subjectivitat: en les imatges es fa evident la meva presència en tant que hi ha preguntes directes als caçadors, mirades a càmera i inclús la meva participació en alguns afers de les batudes. Hi ha una interacció feta evident a propòsit a diferència del documental Els Homes de la Primavera on demanava explícitament als cantaires que no miressin a càmera. Encara queden bastantes coses per filmar així que, per ara, poc més avanço del resultat final que preveig fer públic a l’estiu.

El projecte neix en el marc de les assignatures que curso d’Antropologia Visual i Tècniques d’Investigació del Grau en Antropologia de la Universitat de Barcelona. El documental gaudeix d’un seguiment acadèmic que està aportant una base teòrica a l’estudi. També, amb l’assignatura de Pràctiques de Camp vaig fer una estada a Sant Llorenç de Morunys, a la Vall de Lord, realitzant també un treball d’investigació amb els caçadors de la zona. Amb la tonteria, el tema de la caça em permetrà cursar 30 crèdits del grau. Coses de l’Antropologia.

Próximamente en cines.

 

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s